Dekkingsgraden pensioenfondsen stabiliseren

De meeste pensioenfondsen hoeven nu niet te korten


Korten op pensioen

Pensioen korten? In Nederland? Wij hebben toch zo'n goed pensioenstelsel? Dat klopt. Ons pensioenstelsel behoort tot de beste in de wereld. Toch vormt vooral de extreem lage rente een enorme uitdaging voor de pensioenfondsen. Zelfs nu de regels door het pensioenakkoord zijn versoepeld en de economische vooruitzichten gunstiger lijken.
In deze blog houden wij de stand van zaken rondom pensioenkortingen nauwlettend in de gaten. Daarbij ontkomen we helaas niet aan lastige begrippen als dekkingsgraad en beleidsdekkingsgraad, maar die leggen we graag aan u uit.

Dekkingsgraad en beleidsdekkingsgraad

De dekkingsgraad van een pensioenfonds laat zien of er genoeg geld aanwezig is om alle pensioenen nu en in de toekomst te betalen. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden en is van belang voor kortingen en indexatie.

Moet mijn pensioenfonds korten?

Normaliter geldt dat uw pensioenfonds na vijf achtereenvolgende jaren de minimale beleidsdekkingsgraad van 100% moet bereiken. Wordt dat niet bereikt, dan moet een zodanige korting van de pensioenen worden doorgevoerd dat de dekkingsgraad weer op het minimale niveau komt. Deze korting is onherroepelijk, maar mag wel worden gespreid over een periode van maximaal 10 jaren.
Nu geldt een tijdelijk wettelijk vereist minimum van 90% in plaats van 100%. In de afgelopen maanden zijn de dekkingsgraden van veel pensioenfondsen verbeterd en is er een gemiddelde beleidsdekkingsgraad van 100% bereikt. Hierdoor zijn veel pensioenfondsen nu uit de gevarenzone. Dat betekent dat op basis van de huidige situatie de meest pensioenen niet gekort hoeven te worden.

Actuele cijfers grote pensioenfondsen

De meeste pensioenfondsen informeren u via hun website over de actuele stand van zaken. Hieronder plaatsen wij linkjes naar enkele van de grootste pensioenfondsen.
bpfbouw (Het pensioenfonds voor de bouw) Pensioenfonds Metaal en Techniek Pensioenfonds Zorg en Welzijn ABP Pensioenfonds voor overheid en onderwijs Pensioenfonds Horeca & Catering Pensioenfonds detailhandel
Bron: AON, DNB